Viestinnässä vauhdikas uudistumisen vuosi

Vuosi 2020 oli julkaisujen uudistamisen ja kehittämisen vuosi yhtiön viestinnässä. Uudet saavutettavat verkkosivut julkaistiin maaliskuussa entistä palvelevampana ja nykyaikaisena kokonaisuutena. Saavutettavuusdirektiivin mukainen ja visuaalisesti selkeä sivusto on yhtiön viestinnän pääkanava, tietopankki ja alusta. Kävijöiden määrä kasvoi merkittävästi vuoden aikana. Sivuston toteutti Morgan Digital Vaasasta.

Myös vuosikertomus uudistettiin julkaisemalla se ensimmäistä kertaa pelkästään digitaalisena versiona ja WordPress -alustalla. Kevään Etappi-aviisi jaettiin digiversion lisäksi tabloidina kaikkiin talouksiin. Syksyn Etappi-aviisi tuotettiin ensimmäistä kertaa pelkästään digitaalisessa muodossa, teemansa mukaisesti paperittomana ja näin jätteen vähentämisen ajatusta tukien.

Lakeuden Etapin viestintä vastaa lakisääteisestä jätehuollon tiedotuksesta ja jäteneuvonnasta sekä yhtiön strategian mukaisesta viestinnästä monikanavaisesti omilla tiedotuskanavilla ja mediayhteistyöllä.

2020 suorakaide

Uutena alustana oma sivu Suplassa

Yhtiön monikanavainen viestintä laajeni helmikuussa saaden uuden alustan, kun Etappi-radion ohjelmatuotantoa ryhdyttiin tallentamaan podcastina Sanoma Media Finlandin suoratoistopalvelu Suplaan. Etapin ohjelmakonsepti katsottiin toimivaksi yhteiskunnalliseksi ohjelmaksi, jonka perusteella Etappi-radio sai oman sivun suoratoistopalveluun.

Etappi-radion suorat lähetykset käynnistyivät Sanoman formaatin mukaisesti. Etappi-radion lähetys oli koko Sanoma Median alueellisen radiotoiminnan ensimmäinen lähetys 7.2. mikä kuultiin poikkeuksellisesti Sanoman radiokanavilla koko maassa.

Viestintä – korjaa-se-etappi-fb-kuva2

Korjaa.se – uusi palvelu ja vaikuttajamarkkinointi

Uusi verkkopalvelu Korjaa.se/Etelä-Pohjanmaa avattiin kuntien asukkaita varten kesällä. Tarkoituksena on vähentää jätettä ja edistää vanhan korjaamista. Palveluun on koottu toimialueen korjausyritysten yhteystiedot kunnittain ja toimialoittain. Palvelu toteutettiin yhteistyössä Ekokumppanit Oy:n kanssa. Palvelu lanseerattiin syksyllä ja siitä tiedotettiin vuoden aikana laajalti.

Ensimmäistä kertaa testattiin myös vaikuttajamarkkinointia sosiaalisessa mediassa markkinoimaan Korjaa.se -palvelua. Kokemukset olivat hyvät, minkä pohjalta vaikuttajamarkkinointia tullaan käyttämään muihinkin yhtiön viestittäviin ja lanseerattaviin asioihin.

Muovipakkausten lajittelu

Uutiskirjeitä ja mobiilivideoita

Etappi-info -uutiskirjeitä tuotettiin vuoden aikana yhteensä 13. Uutiskirjeitä lähetettiin omistajille, kuntapäättäjille jätehuollon sidosryhmille ja kouluille. Lisäksi uutiskirjeellä tiedotettiin uudesta MaterialPort -toiminnanohjausjärjestelmästä jätehuoltokeskuksen asiakkaille ja jätelain muutoksesta TSV-asiakkaille.

Videotuotantona toteutettiin videoita etäjäteneuvontaa varten,  muovipakkauksista sekä Korjaa.se -palvelusta. Muovipakkausten kierrosta tuotettiin myös animaatiovideo.

Sosiaalinen media ja digimarkkinointi

Sosiaalisen median kanavilla Twitterissä ja jäteneuvonnan Facebookissa saavutettiin tavoitteet julkaisujen määrässä ja tavoittavuuden kasvussa. Sosiaalisen median kanavilla viestitään yhtiön julkaisuista, kehittämisestä, ajankohtaisista asioista ja tapahtumista.

Vuoden loppuun mennessä Twitterin seuraajamäärä nousi 100:lla edellisvuodesta ollen 528 seuraajaa. Facebookissa seuraajia oli 485, kun edellisvuonna oli 279. Twitterissä julkaistiin twiittejä runsaasti, näyttökertoja oli yhteensä 943 902. Vuonna 2019 määrä oli 605 564. Facebookiin Facebookin kokonaiskattavuus eli näyttökerrat orgaanisille julkaisuille oli 56 106. Maksetun markkinoinnin osalta 2 174 208.

Sosiaalista mediaa käytettiin myös markkinoinnin välineenä, jolla saatiin tehostettua omien julkaisujen ja uutisten tavoittavuutta. Tätä keinoa käytettiin erityisesti syksyn Etappi-aviisin digilehden lukijoiden tavoittamiseksi. Etappi-aviisia markkinointiin myös Ilkka-Pohjalaisen digitaalisissa julkaisuissa ja Sanoma Median Etapin toimialueelle kohdennetuissa digilehdissä sekä radiokanavilla. Lukijamäärä nousikin tehostamisen myötä ollen 10 178, missä oli kasvua edellisen eli kevään digilehden lukijamäärään, mikä oli 7 998.

Markkinoinnin tukena käytettiin myös mobiilivideoita.

Vuoden tiedotuksen ja markkinoinnin merkittävimpiä teemoja oli muovipakkausten keräyksen käynnistyminen, uuden Korjaa.se -verkkopalvelun käynnistäminen ja loppuvuodesta valtakunnallisen Rakasta joka murua -biojätekampanjan käynnistyminen. Lisäksi sisällöissä vaihtelivat kausiteemat ja yhtiön ajankohtaiset asiat eri vastuualueilta.

Koronavuosi karsi neuvontatilaisuuksia

Vuosi alkoi lupaavasti ja jäteneuvontaa pidettiin ahkerasti niin kouluilla, päiväkodeissa kuin erilaisissa asukastilaisuuksissakin. Maaliskuun poikkeustilajulistukseen asti neuvontaa oli ehditty toteuttaa reilut 40 tuntia. Tämän lisäksi vuoden aikana ryhdyttiin tarjoamaan etäjäteneuvontatunteja Teamsillä. Monia jo sovittuja tilaisuuksia jouduttiin perumaan ja niiden tilalle tarjottiin digitaalista materiaalia.

Viestintä – Etäjäteneuvonta

Ympäristökasvatusta etänä

Yläkoulujen digitaalinen oppimiskokonaisuus, Tutkimusmatka kestävään tulevaisuuteen, julkaistiin uusien verkkosivujen julkaisun yhteydessä maaliskuussa 2020. Vuoden loppuun mennessä materiaalia oli tilattu 21 kertaa 11:een eri yläkouluun. Oppimiskokonaisuus on tuotettu yhteistyössä Otavan Oppimisen palveluiden kanssa.

Ympäristökasvatuksen ja jäteneuvonnan etämateriaalit olivat kuluneena vuonna tärkeitä. Jo valmiina olevia materiaaleja markkinoitiin yhä enemmän opettajille sekä kehitettiin uutta. Yläkoulujen materiaalin lisäksi ympäristökasvatuksen tueksi alakouluille toteutettiin videoita muun muassa etäjäteneuvontatunti sekä aamunavauksia. Vuoden lopussa lähdettiin suunnittelemaan uutta digitaalista ympäristökasvatuspeliä alakouluille Seppo-pelialustaan.

Jäteneuvonta – Yrityskylä etappilaiset ja kaupungijohtaja 2

Kummikoulu ja yrityskylä

Etapin kummikouluna vielä kevätlukukauden ajan oli Törnävän koulu Seinäjoelta. Uudeksi kummikouluksi lukuvuodelle 2020 – 2021 valittiin Iivarin koulu Alavuden Töysästä.
Kummikoulutoiminnalla edistetään koulun oppilaiden ja henkilökunnan jätehuolto- ja ympäristötietoutta. Kummikouluissa vietettiin esimerkiksi jätteen vähentämisen ja vaarallisten jätteiden teemaviikkoja.

Kummikouluvuoden syyslukukausi toteutettiin Iivarin koulussa täysin etänä erilaisten teemaviikkopakettien ja videotervehdyksien avulla.

Jäteneuvonta oli jo seitsemättä vuotta mukana peruskoulun kuudesluokkalaisille
suunnatussa Yrityskylä-oppimisympäristössä Vaasassa. Poikkeusolot toivat muutoksia myös Yrityskylä-toimintaan, jota pyöritettiin monissa kouluissa etänä Yrityskylän siihen tarkoitukseen toteuttaman Seppo-pelialustan avulla.

Viestinta-Tahteettoman-poydan-ritarit_edit

Koululaiskampanjat – uusia sankareita ja ritareita!

Keväällä alakoululaisille järjestettiin jo neljättä kertaa nelosluokkalaisten Kierrätyssankarit -kampanja. Kampanjaan ilmoittautui mukaan 25 luokkaa ja 406 oppilasta. Osallistuneiden kesken arvottiin rahapalkinto luokkaretkirahastoon ja sen voitti Joupin koulun viides luokka Seinäjoelta.

Syksyllä järjestettiin omat kampanjat myös päiväkodeissa ja yläkouluissa. Syyskuussa päiväkodeissa vähennettiin ruokahävikkiä Tähteettömän pöydän ritareiden opastuksella. Kampanjan avulla kerrottiin ruuan ympäristövaikutuksista lapsille sopivalla ja ymmärrettävällä tavalla.

Kampanjaan osallistui 26 päiväkotia ja 1064 lasta Etelä-Pohjanmaalta. Kampanja oli osa valtakunnallista Hävikkiviikkoa, jota vietettiin viikolla 37.

Yläkoululaisten vaarallisen jätteen kilpailussa osallistujat tekivät tehtäviä ja kilpailutyön. Kilpailun voittajaksi valittiin parhaan kilpailutyön tehnyt luokka, joka oli Alavuden Töysän koulun 7.luokka.