RE-pisteen lanseeraus ja tunnetuksi tekeminen

Viestintä pääkuva

Vuotta 2021 viestinnässä leimasi yhtiön kehittämistoimet ja niiden lanseeraaminen. Uuden RE-pisteen tunnetuksi tekeminen toteutettiin laajalti tavoittavasti ja monikanavaisesti. Myös mediaa käytettiin monipuolisesti RE-pisteen lanseeraamisessa sekä tiedotuksen että markkinoinnin keinoin sosiaalisessa mediassa ja kohdennetuissa digitaalisissa kanavissa. Kampanjassa käytettiin myös televisiomainontaa Nelonen mediassa useiden suosituimpien ohjelmien mainoskatkoilla.

Etappi-aviisi tuotettiin uudessa lehtiformaatissa ja jaettiin kaikkiin talouksiin kesäkuussa painosmäärän ollessa 75 500 kappaletta. Pääteemana oli RE-pisteen esittely ja asukkaiden ohjeistaminen RE-apin lataamiseen ja toimimiseen pisteellä. Syksyn Etappi-aviisi tuotettiin pelkästään digitaalisessa muodossa, jätteen, päästöjen ja kustannusten vähentämiseksi. Digilehdessä esiteltiin RE-pisteen asiakaskokemuksia ja RE-apin käyttöön tuotettua opastevideota. Myös biojätekampanjan tiedotusta jatkettiin julkaisussa.

RE-pisteen lanseeraukseen tuotettiin pisteen avajaisvideo, jolla korvattiin avajaistapahtuma. Joukkotapahtumaa ei koronarajoitusten vuoksi voitu toteuttaa.

Supla-kuva viestintä

Etappi-radio suorana ja Suplassa

Etappi-radion ohjelmatuotantoa toteutettiin kevät- ja syyskausilla, jaksot tallennettiin podcastina Sanoma Median suoratoistopalvelu Suplaan. Etappi-radiolla täydennetään yhtiön asukasviestintää luomalla mielikuvia ja herättämällä kiinnostusta eri aiheisiin. Näin tavoitetaan myös passiivisia asiakkaita, jotka eivät itse etsi aktiivisesti tietoa. Sisällöissä oli esillä niin neuvonnalliset teemat kuin asiantuntijahaastattelut ja jätehuollon uutisetkin.

niko

Vaikuttajamarkkinointi

Hyvien kokemusten kannustamana viestinnässä käytettiin vaikuttajamarkkinointia sosiaalisessa mediassa markkinoimaan Rakasta joka murua -biojätekampanjaa, Etappi-radion podcastia sekä RE-pistettä. Somevaikuttajat laajentavat yhtiön viestintää myös sellaisiin sosiaalisen median kanaviin, joita Etapilla ei itsellä ole käytössä, kuten Instagramiin ja TikTokiin.

Biojatteet-areenalla-video1280x720px

Videot ja uutiskirjeet

Vuoden aikana toteutettiin mobiilivideoita Rakasta joka murua -biojätekampanjaan sekä animaatio ”Biojätteet Areenalla”.

Etappi-info-uutiskirjeitä tuotettiin yhteensä 14. Uutiskirjeitä suunnattiin omistajille, kuntapäättäjille jätehuollon sidosryhmille ja kouluille.

Sosiaalinen media ahkerassa käytössä

Sosiaalisen median kanavilla Twitterissä ja jäteneuvonnan Facebookissa saavutettiin tavoitteet julkaisujen määrässä ja tavoittavuuden kasvussa.

Sosiaalisen median kanavilla viestitään yhtiön julkaisuista, kehittämisestä, ajankohtaisista asioista ja tapahtumista. Loppuvuodesta ryhdyttiin uudistamaan kanavastrategiaa ja valmistelemaan Instagram-tilin perustamista ja käyttöönottoa uutena kanavana.

Vuoden loppuun mennessä Twitterin seuraajamäärä on noususuuntainen edellisvuodesta ollen 568 seuraajaa. Facebookissa seuraajia oli 642 (maaliskuussa), kun edellisvuonna oli 485. Sekä Twitterissä että Facebookissa julkaisiin useita postauksia viikkotasolla ympäri vuoden. Esimerkiksi Twitteriin postauksia tehtiin vuoden aikana jopa 247 kappaletta. Näyttökertoja näillä saatiin yhteensä 608 100. Facebookin kokonaiskattavuus oli 312 573.

Sosiaalista mediaa käytettiin myös markkinoinnin välineenä omien julkaisujen ja uutisten tavoittavuuden lisäämiseksi. Etappi-aviisia markkinointiin myös Ilkka-Pohjalaisen digitaalisissa julkaisuissa ja Sanoma Median Etapin toimialueelle kohdennetuissa digilehdissä, kuten Iltasanomissa sekä radiokanavilla.

Ympäristökasvatus - kampanjoita ja uusi mobiilipeli

jäteneuvonta-web

Jäteneuvontaa sähköisesti

Vuosi vietettiin kokonaan etäneuvonnan ja digitaalisten materiaalien puitteissa. Aikuisryhmät tilasivat etäneuvontatunteja ja koulut latasivat ahkerasti digitaalisia ympäristökasvatus- ja jäteneuvontamateriaaleja. Myös uusia digitaalisia oppimateriaaleja tuotettiin ja vanhoja kehitettiin edelleen. Jäteneuvontaverkoston koulutuksilla pidettiin osaamista yllä, vaikka kouluihin ei päästy koko vuonna. Kummikoulu- ja Yrityskylä-toiminta jatkuivat poikkeusajoista huolimatta.

Kierrätyskylä, neuvonta

Uusi Kierrätyskylä-peli lanseerattiin

Uusi alakouluille suunnattu digitaalinen peli Kierrätyskylä lanseerattiin syksyllä. Opettajat kiinnostuivat pelistä ja ohjeet sen lataamiseen oli vuoden lopussa tilattu jo 68 kertaa. Syksyllä pidettiin opettajille opastustilaisuus pelin käytöstä.

Peliä pilotoitiin keväällä kolmessa eri alakoulussa ja saatu palaute oli positiivista. Oppilaat tykkäsivät pelaamisesta ja pitivät tehtäviä tarpeeksi haasteellisina, jotta mielenkiinto pelaamiseen pysyi yllä. Opettajat kiittivät selkeitä ohjeita sekä tehtävien monimuotoisuutta.

Kampanjajuliste

Rakasta joka murua -kampanja kantautui myös yläkouluihin

Yläkouluissa oppilaat päästettiin toteuttamaan luovuuttaan Rakasta joka murua ja Ranua -kilpailussa, jossa oppilaat vastasivat biojätettä ja sen hyödyntämistä koskeviin kysymyksiin itse valitsemillaan tavoilla. Vastauksia tuli niin diaesitys-, posteri kuin videomuodossakin. Parhaan työn tehnyt luokka, Kuortaneen yhteiskoulun 8AB, palkittiin pitsalounaalla. Kaikki osallistujat saivat lisäksi Moptoppers -kynät.

Kilpailu oli osa valtakunnallista Rakasta joka murua -biojätekampanjaa, joka käynnistettiin Suomen Kiertovoima KIVO ry:n koordinoimana lokakuussa 2020 ja joka loppui vuoden 2021 lopussa. Sen aikana Etappi piti viestinnässään yllä biojäteteemaa kaikilla kanavillaan.

Kummikoulu 2021-2022

Kummikoulu ja yrityskylä

Etapin kummikouluna vielä kevätlukukauden ajan oli Iivarin koulu Alavuden Töysästä. Uudeksi kummikouluksi lukuvuodelle 2021 – 2022 valittiin Tuiskulan koulu Kurikasta.

Kummikoulutoiminnalla edistetään koulun oppilaiden ja henkilökunnan jätehuolto- ja ympäristötietoutta. Kummikouluissa vietettiin esimerkiksi jätteen vähentämisen ja vaarallisten jätteiden teemaviikkoja. Kummikouluvuosi toteutettiin Iivarin koulussa täysin etänä erilaisten teemaviikkopakettien ja videotervehdyksien avulla.

Jäteneuvonta oli jo kahdeksatta vuotta mukana peruskoulun kuudesluokkalaisille suunnatussa Yrityskylä-oppimisympäristössä Vaasassa. Poikkeusolot näkyivät myös Yrityskylä-toiminnassa, jota pyöritettiin vielä keväällä osittain etänä Yrityskylän siihen tarkoitukseen toteuttaman Seppo-pelialustan avulla. Syksyllä Yrityskylässä päästiin siirtymään takaisin normaaliin toimintaan.