IMG_0546

RE-piste valmistui

Seinäjoen RE-pisteen (Seinäjoen kierrätysasema 2020-projekti) rakentaminen jatkui juhannukseen saakka, jonka jälkeen se otettiin käyttöön. Alkuvuoden aikana rakennettiin rakennukset valmiiksi, viimeisteltiin piha-alueet ja lisättiin mm. liikenteen ohjaukseen ja valvontaan liittyvät laitteet. Samanaikaisesti rakennettiin automaatio ja sovellus käyttökuntoon. RE-piste avattiin asiakkaille 28.6.2021.

RE-piste palvelee asiakkaita palveluaikana ja RE-appi-mobiilisovellusta käyttäen itsepalveluperiaatteella ympäri vuorokauden.

Rakentamisessa käytettiin kierrätysmateriaaleja, ja muiden materiaalien kestävyys ja kierrätettävyys on huomioitu. Alueella käytetään maalämpöä, aurinkosähköä ja myös sadevesiä hyödynnetään.

Korkosen auto vaa’alla (1)

MaterialPort käyttöön

MaterialPort -punnitus- ja varastonhallintajärjestelmä otettiin käyttöön 1.1.2021. Järjestelmän punnitus, varastonhallinta ja kulunohjausominaisuudet otettiin käyttöön jätehuoltokeskuksessa vuoden alusta ja järjestelmää laajennettiin jäteasemaominaisuuksilla RE-pisteelle kevään aikana ja otettiin siellä käyttöön 28.6.

Järjestelmän käyttöönotto sujui hyvin, eikä varajärjestelyihin jouduttu turvautumaan. Ohjelman jatkokehitys jatkuu erillisen suunnitelman mukaan.

Järjestelmän toteutus on Lakeuden Etapin, Lounais-Suomen Jätehuollon, Pirkanmaan Jätehuollon, Rosk’n Rollin ja Vestian yhteishanke. Järjestelmän toteuttajana toimii Elenium Oy. Toteuttaminen alkoi vuoden 2019 alussa.

Loppusijoitusalueen sulkeminen-web

Kaatopaikan sulkeminen käynnistyi

Jätehuoltokeskuksen tavanomaisen jätteen kaatopaikan sulkeminen aloitettiin kesäkuussa. Suljettava alue on otettu käyttöön 2004 ja on kooltaan noin 4,5 ha. Kesän aikana rakennettiin kaatopaikkakaasun keräysputkistot ja sulkemisrakenteet runsaan hehtaarin alueelle. Projekti jatkuu 2022 kesällä.

Kehityshankkeet uusiutuva energia_Web

Uusiutuva energia käyttöön

Lakeuden Etapissa otettiin vuoden alusta käyttöön uusiutuva energia. Yhtiö on tehnyt sopimuksen sähkön toimituksesta Vaasan Sähkö Oy:n kanssa. Sopimuksen mukaan sähkö on 100-prosenttisesti uusiutuvaa. Sopimus kattaa jätehuoltokeskuksen, biokaasulaitoksen ja jäteasemat.

Pekka Kontio-jätehuolto-web

Jätehuoltojärjestelmän uudistaminen

Syksyllä 2021 käynnistettiin projekti jätehuoltojärjestelmän uudistamiseksi. Uudella jätehuoltojärjestelmällä tullaan vastaamaan jätelain tiukentuneisiin erilliskeräysvelvoitteisiin ja valtakunnallisiin kierrätystavoitteisiin. Jätehuoltojärjestelmän uudistamisesta pidettiin kuntapäättäjille seminaari joulukuussa. Jätehuoltojärjestelmän valintaa varten järjestelmävaihtoehdoista on tehty kattavia taustalaskelmia, joissa mallinnetaan niiden vaikutusta kierrätysasteeseen ja kustannuksiin. Järjestelmävaihtoehtojen arvioinnissa hyödynnetään myös asukastutkimuksella saatua tietoa asiakastarpeista.

pppP2200812_DxOa

Biojätteen hyödyntäminen hyönteisproteiinin tuotannossa

Projektissa on aikaisemmin selvitetty hyönteisproteiinin tuotannon perusasioita kuten ruokintaa, käsittelytekniikka ja tilatarvetta. Projekti jatkui yhteistyökumppanin hakemisella jatkojalostukseen. Mahdollinen yhteistyökumppani ryhtyi rakentamaan tuotantolaitosta Hyvinkäälle. Hanke etenee sen jälkeen, kun rakennusprojekti valmistuu, arviolta vuoden 2022 lopulla.
Etappi on mukana myös VTT:n ja JAMK johtamassa projektissa, jossa pyritään hyönteisten ruokinnan ja käsittelyn pitkälle menevään automaatioon.