Palvelut entistä paremmin asiakkaiden saavutettavissa

Koronaviruksesta huolimatta palvelut saatiin pidettyä toiminnassa normaaliin tapaan. Työn organisoinnilla ja ohjeistuksilla varmistettiin, että palvelut toimivat asiakkaille normaalisti. Kesällä avattiin myös Seinäjoella uusi RE-piste täysin uudenlaisella palvelukonseptilla. Uusi konsepti mahdollisti palvelutason noston laajemmilla aukioloajoilla sekä loistavan palvelukokemuksen.

RE-pisteellä yhdistettiin nykyaikainen automaatio ja digitalisaatio toiminnan tueksi. Digitaalisten ratkaisujen avulla pystyttiin siirtämään henkilökunnan resursseja tukitoiminnoista asiakaspalvelutyöhön. Yhdessä RE-pisteen kanssa otettiin käyttöön myös RE-appi, joka mahdollistaa kierrätysasemalla asioimisen itsepalveluna 24/7. Tunnustusta saatiin myös Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin ICT-valiokunnalta, joka valitsi Lakeuden Etapin vuoden 2021 digitaaliseksi eteläpohjalaisyritykseksi.

Monikanavainen asiakaspalvelu on auttanut ja opastanut asiakkaita mm. lajittelussa ja jäteasemien palveluita koskevissa asioissa. Puheluita asiakaspalvelu otti vastaan 17 639 kpl, vastausprosentin ollessa 91. Edellisvuonna puhelumäärä oli hieman suurempi, 20 024 kpl, jolloin vastausprosentti oli 88,7. Puhelumäärän pieneneminen selittyy osin asiakkaiden lisääntyneellä chatin käytöllä sekä yleisesti toiminnan laadun parantumisella. Chat-keskusteluja käytiin yhteensä 985 kpl.

Kuntakohtaiset aluepalvelut

Jätehuollon alueelliset palvelut Etelä-Pohjanmaalla Lakeuden Etapin toimialueella on järjestetty jäteasemille, ekopisteille ja aluekeräyspisteisteille, jotka palvelevat kuntalaisia jokaisessa toimialueen kunnassa.

Jäteasemilla otetaan kotitalouksilta maksutta vastaan kierrätettävät jätteet ja vaaralliset jätteet. Toiminta katetaan ekomaksulla. Poltettava jäte, biojäte, lajiteltava jäte ja loppusijoitettava jäte ovat jäteasemilla maksullisia.

2021 jäteasemalla kirjattiin yhteensä 121 398 käyntiä. Edellisvuonna 2020 käyntejä oli yhteensä 124 877. Eniten asiointeja viime vuonna tehtiin isoimman omistajakunnan Seinäjoen jäteasemalle, jonka palvelut siirrettiin kesäkuussa avatulle RE-pisteelle. Palveluaika kierrätysasemalla säilyi samana, mutta tämän lisäksi asiakkailla on mahdollisuus asioida asemalla 24/7. RE-pisteellä asiointikäyntejä kirjattiin yhteensä noin 44 851 vuoden aikana. Asiakkaat käyttivät itsepalvelumahdollisuutta hyödykseen ja itsepalveluasiointien osuus vakiintuikin noin 80 prosenttiin.

Toiseksi eniten asiointeja vuoden aikana oli Lapuan jäteasemalla, jossa kirjattiin noin 17 750 käyntiä. Ilmajoen jäteasemalla asiointeja oli noin 13 650. Alavuden jäteasema oli käyntimäärissä neljänneksi vilkkain 11 300 käynnin tuloksella.

Muovipakkausten määrä kasvoi

Perinteistä öljynkeräystempausta ei järjestetty poikkeusolojen vuoksi kuntalaisille. Etapin jäteasemilla vastaanotetaan kuitenkin ympäri vuoden jäteöljyä 100 litran erissä kerrallaan. Vuonna 2021 jäteöljyä kerättiin talteen noin 105 550 kiloa.

Poltettavaa jätettä kerättiin jäteasemilla viime vuonna yhteensä noin 2004,9 tonnia, mikä on lähes saman verran kuin edellisenä vuotena. Kierrätettäviä ja varallisia jätteitä vastaanotettiin edellisvuotta jonkin verran vähemmän. Esimerkiksi metallia, puujätettä, betonia, haravointijätteitä ja kodinkoneita jäteasemille tuotiin noin 14 809 tonnia, mikä oli noin 18 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Vaarallisia jätteitä vastaanotettiin 1057 tonnia. Muovipakkausten jäteasemilla vastaanotettu määrä nousi edellisvuodesta. Jäteasemille tuotiin vuonna 2021 muovipakkauksia 22 625 kiloa, edellisvuonna määrä oli 15 480 kiloa.

Eko- ja aluekeräyspisteet

Ekopisteillä suoritettiin ympärivuoden siivouksia ja kunnossapitoa. Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n itse rakentamien rinkipisteiden siistiminen Etapin toimesta päättyi 17 ekopisteen osalta.

Vapaa-ajan asukkaiden jätehuoltoa varten on tarjolla aluekeräyspisteitä, joilla kerätään kesäasukkaiden poltettavaa jätettä. Pisteiden käytöstä peritään aluekeräys- ja ekomaksu. Kesällä keräyspisteiden siisteydestä huolehdittiin palkkaamalla työhön kesätyöntekijä.

Aluekeräyspisteitä on yhteensä 55 toimialueen vilkkaimmilla loma-asutusalueilla Kuortaneella, Kihniöllä, Alavudella, Töysässä, Ähtärissä ja Peräseinäjoella. Lisäksi vakituisilla asukkailla ympärivuotisessa käytössä olevia aluekeräyspisteitä on Kihniöllä. Muutamia ympärivuotisessa käytössä olevia aluekeräyspisteitä on myös Peräseinäjoella ja Ähtärissä.

Avainasiakaspalvelut

Omistajakunnissa jatkettiin edelleen Thermopolis Oy:n kanssa yhteistyössä energiansäästötiimien toiminnassa asiantuntijajäsenenä. Myös Seinäjoen kaupungin kestävän kehityksen tiimin kokouksiin osallistuttiin jätehuollon osalta asiantuntijajäsenenä.

Kunnan hallinto- ja palvelutoiminnan kohteissa tehtiin jätehuollon kartoituksia yhdessä kuntien yhteyshenkilöiden kanssa. Kartoituskäynneillä sekä aktiivisessa yhteydenpidossa tuotiin esille kehitysehdotuksia jätehuollon järjestämiseen huomioiden jätehuoltomääräysten mukainen toiminta. Kunnan hallinto- ja palvelutoimintaa koskevista jätelain muutoksista tiedotettiin kuntien yhteyshenkilöitä ja huomioitiin tulevat muutokset suunnittelutoiminnassa.

Jätelain muutoksen johdosta kunnallisen jäteyhtiön jätehuoltovastuulta poistui kohteita vuoden 2021 aikana. Avainasiakaspalvelut kontaktoi ja neuvoi asiakkaita muutoksista.

Yritysasiakkaille tarjottiin TSV-pyyntöjen sekä TSV-sopimusten avulla jätteiden vastaanottoa jäteasemilla sekä jätehuoltokeskuksessa.