Tilikausi 01.01. - 31.12.2021

Perustiedot

Lakeuden Etappi Oy on merkitty kaupparekisteriin 03.07.1997 nimellä Lakeuden Jätekeskus Oy. Nimi muutettiin Lakeuden Etappi Oy:ksi 01.09.2004. Samalla yhtiön kotipaikka muuttui Ilmajoelle. Yhtiön Y-tunnus on 1087873-0. Yhtiön omistaa nykyisin kahdeksan kuntaa; Alavus, Ilmajoki, Kihniö, Kuortane, Kurikka, Lapua, Seinäjoki ja Ähtäri.

Lakeuden Etappi Oy:n tehtäviin kuuluu jätehuollon kehittäminen ja jäteneuvonta, ns. kunnan järjestämä jätteenkuljetus, vastaanotettavan jätteen käsittely ja loppusijoitus, vaarallisten jätteiden ja eräiden hyötyjätteiden vastaanotto ja toimitus jatkokäsittelyyn. Yhtiön ensisijaisena toiminta-alueena ovat omistajakunnat.

Yhtiöllä on Ilmajoella jätteenkäsittelykeskus, jossa sijaitsee mm. jätteiden vastaanotto, käsittelyyn liittyvät laitokset, loppusijoitukseen ja tuhkan käsittelyyn liittyvät kentät sekä hallintorakennus. Yhtiöllä on omistukset tytäryhtiö Botnia Energia Oy:ssä (75%), sekä osakkuusyhtiöt Westenergy Oy:ssä (26,4%) ja Encore Aluepalvelut Oy:ssä (24,5%)

Osakaskuntiin on rakennettu jäteasemat, jotka ovat miehitettyjä, ja joissa vastaanotetaan veloituksetta asukkaiden hyöty- ja vaaralliset jätteet. Seinäjoen uusi RE-Piste toimii lisäksi itsepalveluperiaatteella 24/7. Jäteasemia on yhteensä 11 kpl. Lisäksi kunnissa sijaitsee ns. ekopisteitä, jotka on toteutettu yhdessä Ringin kanssa ja ovat miehittämättömiä. Ekopisteille voi tuoda kaikille paperia, metallia ja lasia, sekä kauppapaikoissa myös muovipakkauksia ja kartonkia. Ekopisteitä on toimialueella 145 kpl. Kesäasukkaiden tarpeisiin on aluekeräyspisteitä, joihin kausiasiakkaat voivat tuoda poltettavaa jätettä. Jäteasemien ja ekopisteiden kustannukset katetaan ekomaksulla, joka on asuntokohtainen kiinteä maksu ja peritään jätelaskun yhteydessä.

Tytäryhtiö Botnia Energialla ei ole kuluvana vuotena ollut aktiivista toimintaa. Osakkuus- yhtiö Westenergy Oy käyttää ja ylläpitää jätteenpolttolaitosta Mustasaaressa. Westenergy Oy on hyödyntänyt myös Etapin kierrätyskelvottomat jätteet energiaksi. Encore Aluepalvelut Oy puolestaan palvelee Pohjanmaan ja Itä-Suomen alueilla yritysten jätehuoltotarpeissa.

Osakaskuntien alueella toimii jätelautakunta, jonka isäntäkuntana toimii Ilmajoki. Lautakunta vastaa jätehuollon viranomaistoiminnasta. Jätelautakunnan palveluksessa on kolme henkilöä. Jätelautakunnan kustannukset katetaan jätemaksuilla.

Liikevaihto, tulos sekä yhtiön tilan ja tuloksen arvioimisessa huomioitavat asiat

Yhtiön liikevaihto oli tilikaudella 20,2 miljoonaa euroa (v. 2020 21,4 miljoonaa euroa), jossa laskua 5,6 %. Tulos ennen veroja ja tilinpäätössiirtoja oli 1.624.321,63 euroa (2.446.108,75 euroa). Tilikauden tulos on 1.516.545,05 euroa (2.203.397,67 euroa). Konsernituloslaskelmassa liiketulokseen sisältyy 1.017.363,34 euron osuus osakkuusyhtiöiden tuloksesta.

Kannattavuuden taso on saatu pysymään hyvällä tasolla, mm. hallinto-, palvelu- ja käsittelyprosesseja kehittämällä.

Merkittävä erä liiketoiminnan muissa tuotoissa ja kuluissa tulee siitä, että viiden eri jäteyhtiön Westenergy Oy:lle toimitettavien jätteiden kuljetukset on organisoitu hoidettavaksi Etapin toimesta ja läpilaskutus kuljetuksista on mukana Etapin kirjanpidossa.

Kokonaisjätevirta yhtiöön oli 143 647 tonnia vuonna 2021 (162 882 tonnia vuonna 2020). Yhtiön jätteiden hyödyntämisaste oli 98,6 % vuonna 2021 (98,8 % vuonna 2020) ja kierrätysaste 64,7 % vuonna 2021 (64,5 % vuonna 2020).

Investoinnit

Vuoden 2021 aikana käyttöönotetut investoinnit olivat 6 857 211 euroa. Merkittävin investointi oli Uuden RE-piste konseptin uusi Seinäjoen toimipiste ja RE-appi ohjelmisto. Tietojärjestelmät, Laskunmäen pelastustie, keräysväline- ja kalustohankinnat olivat muut merkittävät investoinnit. Laskunmäen tavanomaisenjätteen loppusijoitusalueen sulkemis- investointi käynnistyi vuoden aikana ja valmistuu 2022.

Liiketoiminnassa tapahtuneet olennaiset muutokset

Vuosi 2021oli kokonaisuudessaan Covid 19 -viruksen määrittelemää. Viruksen jyllätessä ympäri Suomen Etapissakin toimittiin viruksen määrittelemän valmiuden mukaisesti. Jätehuollon toiminta pystyttiin täysimääräisesti hoitamaan pandemian keskellä. Kaikki yhtiön toiminnot on kyetty pitämään toiminnassa normaalisti ja asiakkaita palvelemaan keskeytyksettä. Vuoden aikana energian ja polttoaineiden hinnoissa tapahtuneet voimakkaat nousut vaikuttavat kustannuksiin.

Pandemian toisena vuotena jätemäärissä tapahtuneet muutokset tapahtuivat maa-ainesten ja energiajätteiden ohjautumisessa uusiin tuoteputkiin. Asumisessa syntyvien jätteiden asiakaskunnan käyttäytyminen vakiintui hybriditilaan, ja jätteitä syntyi hyvin edellisen vuoden kaltaisesti. Kotitalouksien asiointikerrat jäteasemilla palasivat normaaliksi pois lukien Seinäjoen uuden RE-Pisteen suursuosio. Asiointikertoja oli  121 398 (124 877).

Kesäkuun lopussa Seinäjoella avattu uusi RE-Piste käynnistyi loistavasti ja saavutti nopeasti asiakkaiden suuren suosion. Uuden konseptin mahdollistama itsepalveluasiointi otettiin vastaan kaikkia ennakko-odotuksia paremmin. RE-Pisteellä oli 44 851 asiointia (40 677). Vuoden loppuun mennessä itsepalveluasiointien osuus on noussut jo 80 %:iin.

Kiinteistökeräyksen laajuudessa ei tapahtunut vuoden aikana muutoksia.

Kuljetustoiminnoissa uusia urakoita alkoi seuraavasti:

  • 1.2021-31.3.2022 Kurikka, Urbaser Oy, poltettavajäte
  • 1.2021-31.12.2025 Jalasjärvi+Pjoki, Urbaser Oy, poltettavajäte
  • 4.2021-31.3.2026 Alavus+Kihniö, Korkonen Oy, poltettavajäte
  • 10.2021 – 30.9.2026 Takalan Kuljetus Ay ja Jareks Oy, WE siirtokuljetukset

Uudistettu jätelaki astui voimaan vuoden aikana. Jätelain muutoksen vaikutukset alkavat näkymään toiminnassa vuoden 2023 aikana. Muutokset lisäävät kiinteistöiltä kerättävien jätejakeiden määrää ja vastaavasti Sote- ja Pelastustoimien jätehuolto siirtyy hyvinvointialueiden vastuulle.

Olennaiset tapahtumat tilikauden päättymisen jälkeen

Vuoden 2021 lopussa ja vuoden 2022 alussa voimakkaasti kohonneet energia- ja polttoainekustannukset, sekä kustannusinflaatio tuovat kustannuspainetta tuotteiden hinnoitteluun.

Korkojen ennustettu nousu ei tuo Etapin maltillisen vieraan pääoman johdosta merkittävää painetta yhtiön taloudelle, vaikka lainojen korkosuojaus päättyy kesän 2022 aikana.

Arvio todennäköisestä tulevasta kehityksestä

Jätelain muutosten voimaantulo käynnisti alueen jätehuollon tarkastelussa suuren muutoksen. Tulevan muutoksen tueksi käynnistettiin alueellisen jätepoliittisen ohjelman valmistelu. Ohjelma on omistajien linjaus valtakunnallisten ja EU-tason tavoitteiden saavuttamiseksi. Alueen jätehuoltojärjestelmä päivitetään vastaamaan tulevia vaatimuksia ja jätehuoltomääräykset ja jätetaksa päivitetään vastaamaan uutta järjestelmämallia.

Kurikan kaupungin Jurvan alueen jätehuollon harmonisointi on ollut vireillä vuodesta 2013 lähtien. Kurikan kaupunginvaltuuston päätös jätehuollon keskittämisestä Lakeuden Etappi Oy:n tehtäväksi sai lainvoiman Korkeimman hallinto-oikeuden hylättyä asiasta tehdyt valitukset 28.9.2020. Kurikan kaupungin päätökset jätehuollon harmonisoinnista uskotaan valmistuvan vuoden 2022 alussa, jotta käytännön toimiin päätäisiin vuoden 2023 alusta.

Yhtiön budjetoitu liikevaihto vuodelle 2022 on 19,8 miljoonaa euroa ja investointibudjetti on noin 2,9 miljoonaa euroa. Tilikaudelle ennustetaan voittoa 0,7 miljoonaa euroa.

Selvitys tutkimus- ja kehitystoiminnan laajuudesta

Vuosi oli edellisvuoden tapaan haasteellinen ulkoisten kehityshankkeiden kanssa ja suurin osa niistä ei edennyt koronarajoitusten vuoksi.

Lakeuden Etappi osallistui vuoden aikana asiantuntijaroolissa Etelä-Pohjanmaan liiton sekä Seinäjoen ammattikorkeakoulun koordinoimiin alueellisiin kiertotalouden edistämiseen liittyviin hankkeisiin.

Kesällä 2021 avattua RE-pistettä varten kehitettiin täysin uudenlainen palvelukonsepti. Palvelukonsepti mahdollistaa palvelutason noston laajemmilla aukioloajoilla sekä loistavan asiointikokemuksen. Palvelukonseptia lähdettiin kehittämään tunnistamalla Lakeuden Etapin asiakaslähtöisten toimintatapojen kyvykkyystaso. Kyvykkyystason avulla tiedettiin mitä lähteä muuttamaan. Tämän jälkeen pidettiin työpajoja asiakasprofiilien tunnistamiseksi, asiakkaiden toiveiden ja kipupisteiden löytämiseksi. Työpajoihin osallistettiin Lakeuden Etapin henkilökunnan lisäksi myöskin asiakkaita. Kehitystyö jatkui analysoimalla jäteasemahenkilökunnan ja asiakkaiden palvelupolut. Palvelupolkujen avulla ymmärrettiin palvelun nykytila sekä päästiin kiinni tavoitetilaan. Tarpeet priorisoitiin ja ratkaistiin palvelutuokioihin liittyvät ongelmat. Samalla myös korostettiin niitä toimintoja ja toimintatapoja, jotka asiakkaat kokivat jo olevan onnistuneita ja tärkeitä kierrätysasemalla asioimisessa. Tärkeää oli myös yhdistää nykyaikainen automaatio ja digitalisaatio toiminnan tueksi. Digitaalisten ratkaisujen avulla pystyttiin siirtämään henkilökunnan resursseja tukitoiminnoista asiakaspalvelutyöhön. Mobiilisovelluksen kehityksessä ensisijaisen tärkeää oli selkeys, helppokäyttöisyys sekä toimintojen laajennettavuus tulevaisuuden tarpeita vastaavaksi. Kehitystyön tuloksena saatiin luotua palvelukonsepti, josta on saatu kiitettävää palautetta niin asiakkailta kuin henkilökunnaltakin.

Syksyllä 2021 käynnistettiin projekti jätehuoltojärjestelmän uudistamiseksi. Uudella jätehuoltojärjestelmällä tullaan vastaamaan jätelain tiukentuneisiin erilliskeräysvelvoitteisiin ja valtakunnallisiin kierrätystavoitteisiin. Jätehuoltojärjestelmän uudistamisesta pidettiin kuntapäättäjille seminaari joulukuussa. Jätehuoltojärjestelmän valintaa varten järjestelmävaihtoehdoista on tehty kattavia taustalaskelmia, joissa mallinnetaan niiden vaikutusta kierrätysasteeseen ja kustannuksiin. Järjestelmävaihtoehtojen arvioinnissa hyödynnetään myös asukastutkimuksella saatua tietoa asiakastarpeista.

Tutkimus- ja kehitystoiminnan välittömät kustannukset vuonna 2021 olivat 209.216,65 euroa, joka on liikevaihdosta 1,03 %.

Hallituksen esitys voittovarojen käyttämisestä

Yhtiöjärjestyksen 11§:n mukaisesti yhtiö ei jaa osinkoa. Tilikauden voitto 1.516.545,05 euroa siirretään voittovaratilille yhtiön toiminnan kehittämiseksi.

Arvio toiminnan riskeistä ja epävarmuustekijöistä

Jätelain uudistustyö on päätöksessä. Lakimuutos tuo laajennettuja keräysvelvoitteita. Velvoitteet astuvat voimaan samanaikaisesti koko maassa ja saattavat aiheuttaa häiriötä kalusto- ja tekijä- markkinoilla.

Öljyn ja sähkön hintaan kohdistuvat muutokset vuoden aikana aiheuttavat paineita kustannuksiin. Sopimuksissa tämä on huomioitu ja sen vaikutusta lieventää indeksimuutosten voimaantulon hajautus.

Hyvinvointialueiden käynnistyessä siirtyy sosiaali- ja pelastuspalveluiden kohteiden jätehuolto pois Etapin toimista. Muutoksen vaikutus on noin 7 % kunnanjärjestämän jätehuollon liikevaihdosta Etapin alueella.

Merkittävin yhtiön taloudelliseen tilanteeseen liittyvä riski on Westenergy Oy:n laskuttama porttimaksu, jonka suuruus määräytyy laitoksen toiminnan mukaan. Laitoksen toiminnan mahdolliset ongelmat näkyvät kohonneina kustannuksina porttimaksuissa.

Biokaasulaitoksen biologisten prosessien toiminnan varmistaminen on tärkeä osa riskienhallintaa. Biologisten prosessien toipuminen häiriötilanteista on aina kestoltaan pitkäaikaista ja vaikuttaa merkittävästi kustannuksiin.

Tietoa yhtiön johdosta, tilintarkastajista ja organisaatiosta

Yhtiön hallitus valitaan kahdeksi vuodeksi.

Ylimääräisessä yhtiökokouksessa 14.10.2021 valittiin Etapille uusi hallitus, jonka jälkeen 3.11.2021 päivätyllä osakkeenomistajien yksimielisellä päätöksellä vaihdettiin Lapuan kaupungin edustaja sekä hänen varajäsenensä.

Päätöksen jälkeen Lakeuden Etappi Oy:n hallituksen kokoonpano on:

Varsinainen jäsenVarajäsenOmistaja, jota edustaa
Lasse AnttilaTimo MyllymäkiAlavuden kaupunki
Simo OjaluomaKyösti Yli-KarjanmaaIlmajoen kunta
Juha-Matti MarkkolaPetri LiukkuKihniön kunta
Jukka RantanenJuha-Matti SalimäkiKuortaneen kunta
Seppo KorpiEija MäntymäkiKurikan kaupunki
Mikko SänttiAnna-Liisa MyllymäkiKurikan kaupunki
Jorma KallioEsko Yli-KarhuLapuan kaupunki
Jari JokinenJuha TakamaaSeinäjoen kaupunki
Paavo EloniemiAri NiemeläSeinäjoen kaupunki
Juha KuivinenPetri HaavistoSeinäjoen kaupunki
Markku LehtolaKaarle TalvitieSeinäjoen kaupunki
Heimo PirttimäkiJari LindÄhtärin kaupunki

Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Paavo Eloniemi ja varapuheenjohtajaksi Lasse Anttila.

Toimitusjohtaja

Yhtiön toimitusjohtajana on toiminut Pekka Kontio.

Tilintarkastajat

Yhtiön tilintarkastajat valitaan vuosittain. Varsinaisen yhtiökokouksen päätöksellä 18.5.2021 tilikauden 2021 varsinaiseksi tilintarkastajaksi valittiin edelleen Tilintarkastusyhteisö  PricewaterhouseCoopers Oy.

Tunnusluvut taloudellisesta asemasta

202120202019
Liikevaihto, 1000 €2019021 39022 812
Liikevoitto, 1000 €16582 4833 229
Liikevoitto, %:a liikevaihdosta8,2111,614,2
Oman pääoman tuotto, %58,112,9
Omavaraisuusaste, %7773,471,2

Henkilöstö

Tilikauden aikana keskimääräinen henkilömäärä on ollut 42 henkilöä (vuonna 2020;  42). Tilikauden päättyessä henkilöstön määrä oli 41 (vuonna 2020; 40). Henkilöstöstä miehiä on 68,3 % ja naisia 31,7 %. Henkilöstön keskimääräinen ikä on ollut 47,0 vuotta (vuonna 2020; 47,0 vuotta). Henkilöstökulut sivukuluineen olivat 2.420.647 euroa (vuonna 2020; 2.544.986 euroa). Henkilöstön työhyvinvointia on seurattu työtyytyväisyyskyselyillä joka toinen vuosi. Henkilöstön koulutukseen on käytetty 25.559 euroa (vuonna 2020; 25.123 euroa) ja 92 työpäivää (vuonna 2020; 78 työpäivää).

Yhtiön osakkeet

Yhtiön osakepääoma jakaantuu 492 osakkeeseen. Kukin osake oikeuttaa yhteen ääneen yhtiökokouksessa. Osakkeita koskevat yhtiöjärjestyksen lunastuslauseke sekä  suostumuslauseke.