Pekka Kontio Lakeuden Etappi
Pekka Kontio, toimitusjohtaja

Vuoden 2021 toimintaa kuvaavat Koronavirus, uusi RE-piste, uusi jätelaki ja kohonneet polttoaineiden hinnat.

Arkea varjosti koko vuoden jatkunut koronavirus -pandemia. Koronan vaikutukset Etapin toimintaan kuitenkin olivat pienet, koska kaikki palvelut pystyttiin hoitamaan lähes normaalisti yhdessä yhteistyökumppanien kanssa.

Juhannuksen juhlintaa jatkettiin Seinäjoen Laulateentiellä avaamalla uuden palvelukonseptin mukainen ensimmäinen RE-piste. RE-piste tarjoaa asiakkaille uudenlaisen asioimiskokemuksen. Pitkään jatkunut tarve saada laajennettua palveluaikoja jäteasemilla saatiin käynnistymään tällä uudella konseptilla, joka mahdollistaa itsepalveluasioinnin 24/7. RE. -konseptin lanseeraaminen ja tunnetuksi tekeminen lyhyessä ajassa sekä itsepalvelun vastaanotto yllättivät meidät positiivisesti. Asiakkaat omaksuivat RE-apin käytön todella nopeasti ja itsepalveluasioinnin osuus nousi nopeasti 80 prosenttiin.

Jätelaki uudistui

Pitkään jatkunut jätelain valmistelu sai huipentuman, kun eduskunta hyväksyi uudistetun jätelain heinäkuussa. Uudistettu jätelaki tuo mukanaan muutoksia kiinteistökeräykseen alueellamme lisäten erilliskeräystä kiinteistöillä. Laajeneva yhteistyö pakkaustuottajien ja jäteyhtiöiden kesken tuo arjen kiertotalouteen parempia lajittelumahdollisuuksia. Käytännön muutokset alkavat näkyä asiakkailla vuoden 2023 aikana.

Vuosi oli edellisen vuoden tapaan haasteellinen ulkoisten kehityshankkeiden suhteen ja suurin osa niistä ei edennyt koronarajoitusten vuoksi. Etapin omien kehityshankkeiden pääpaino keskittyi RE-piste ja RE-appi -konseptien toteutukseen. RE-pistettä varten kehitettiin täysin uudenlainen palvelukonsepti. Palvelukonseptia lähdettiin kehittämään tunnistamalla Lakeuden Etapin asiakaslähtöisten toimintatapojen kyvykkyystaso.

Työpajoihin osallistettiin Lakeuden Etapin henkilökunnan lisäksi myöskin asiakkaita. Kehitystyö jatkui analysoimalla jäteasemahenkilökunnan ja asiakkaiden palvelupolut. Tarpeet priorisoitiin ja ratkaistiin palvelutuokioihin liittyvät ongelmat. Samalla myös korostettiin niitä toimintoja ja toimintatapoja, jotka asiakkaat kokivat jo olevan onnistuneita ja tärkeitä kierrätysasemalla asioimisessa. Tärkeää oli myös yhdistää nykyaikainen automaatio ja digitalisaatio toiminnan tueksi.

Digitaalisten ratkaisujen avulla pystyttiin siirtämään henkilökunnan resursseja tukitoiminnoista asiakaspalvelutyöhön. Mobiilisovelluksen kehityksessä ensisijaisen tärkeää oli selkeys, helppokäyttöisyys sekä toimintojen laajennettavuus tulevaisuuden tarpeita vastaavaksi. Kehitystyön tuloksena saatiin luotua palvelukonsepti, josta on saatu kiitettävää palautetta niin asiakkailta kuin henkilökunnaltakin.

Etapin kehityshankkeiden pääpaino keskittyi RE-piste ja RE-appi -konseptien toteutukseen.

Vuoden 2021 aikana käyttöönotetut investoinnit olivat 6 857 211 euroa. Merkittävin investointi oli Uuden RE-piste konseptin uusi Seinäjoen toimipiste ja RE-appi -ohjelmisto. Tietojärjestelmät, Laskunmäen pelastustie, keräysväline- ja kalustohankinnat olivat muut merkittävät investoinnit. Laskunmäen tavanomaisen jätteen loppusijoitusalueen sulkemisinvestointi käynnistyi vuoden aikana ja se valmistuu vuoden 2022 loppuun mennessä.

Yhtiön liikevaihto oli tilikaudella 20,2 miljoonaa euroa (21,4 miljoonaa euroa v. 2020), jossa laskua 5,6 %. Tilikauden tulos on 1.516.545,05 euroa (2.203.397,67 euroa). Konsernituloslaskelmassa liiketulokseen sisältyy 1.017.363,34 euron osuus osakkuusyhtiöiden tuloksesta.

Kokonaisjätevirta yhtiöön oli 143 647 tonnia vuonna 2021 (162 882 tonnia vuonna 2020). Yhtiön jätteiden hyödyntämisaste kokonaisjätemäärästä oli 98,6 prosenttia vuonna 2021 (98,8 % vuonna 2020) ja kierrätysaste 64,7 prosenttia vuonna 2021 (64,5 % vuonna 2020).

Arjen kiertotalous korostuu tulevaisuudessa

Muutokset ulkoisessa maailmassa olivat toista vuotta peräkkäin suuria ja muuttivat toimintaympäristöä odottamattomasti. Yli kymmenen vuotta jatkunut kohtuullisen stabiili aikakausi näyttää päättyneen. Muuttuneessa ympäristössä olemme Etapissa kyenneet reagoimaan ja muuttumaan tilanteiden mukana. Arjen kiertotalous tulee korostumaan tulevaisuudessa aikana, jossa tuotteiden ja palveluiden saatavuus, riittävyys ja ajoitus eivät olekaan aikaisemmalla tasolla.

Kiitän asiakkaitamme, sidosryhmiä ja omaa henkilöstöämme kuluneen erilaisen vuoden aikana kyvystä vastata muutoksiin nopeasti. Toimia suunnitelmallisesti ja systemaattisesti toiminnan riskit huomioiden. Tiedän tätä kirjoittaessani haasteiden jatkuvan ja muuttuvan erilaiseksi maailman rauhan järkkyessä. Uskon meidän pystyvän tarjoamaan vastuullista jätehuoltoa asiakkaiden ja ympäristön hyväksi näissä tulevissakin olosuhteissa.

Pekka Kontio
toimitusjohtaja